Sivri Sentetik Uçlu Fırça, No:8, Akrilik, Suluboya, Çini, Seramik Boyamaya Uygun, Seri 1031
Farklı Tür Fırçalar Ne İşe Yararlar?
Sanat fırçaları birçok farklı kıl özelliğine sahip türlere sahiptir. Kıllar genellikle bir fırçanın boyanın kimyasal yapısına uygunluğuna göre belirlenir. Örneğin yağlı boya, esnek ama dayanıklı bir yapıya sahip kıllar gerektirir. Dolayısıyla yağlı boya fırçası kıllarının daha sağlam ve kalın bir yapıda olması gerektiği söylenebilir. Akrilik boya yağlı boya kadar sert değildir, bu yüzden bu teknikte biraz daha ince olan kılları da kullanabilirsiniz. Sulu boya ise bol su tutabilen, oldukça yumuşak kıllar gerektirir çünkü daha hassas bir boyadır. Fırça kıllarının kalın ya da ince olması ve esnekliği gibi özellikler hem sentetik hem de doğal kıllar kullanılarak elde edilebilir. Bunun yanında yağlı ve akrilik boya fırçalarının sapları daha uzak mesafeden resim yapılabilmesi ve genelde daha büyük alanların boyanmasını gerektirmesi gibi nedenlerle sulu boya fırçalarına göre daha uzundur.
Hayvan kılı fırçalar sentetiklere göre daha pahalıdır ancak sentetik fırçalarla her zaman mümkün olmayacak bir şekilde boyayı içinde tutabilir ve uygulama kolaylığı sağlar. Örneğin samur kılı fırçalar sulumboya için vazgeçilmez özelliklere sahiptir. Bununla birlikte sentetik fırçalar ilk üretildikleri dönemden bu yana oldukça geliştiler ve doğal kıllardan imal edilen fırçaları aratmayacak kaliteye ulaştılar. Tüm boyama seçenekleri için daha ekonomik ve çok yönlü seçenekler sunan sentetik fırçaların daha ucuz olanları kıl yapısını kolay kaybedebilir ve uzun süreli kullanım için uygun olmayabilir. Dolayısıyla sentetik fırçaların kalitesi daha fazla önem arz eder ve eğer kaliteli bir sentetik fırça edinirseniz doğal kıldan yapılmış bir fırçadan daha uzun süreler kullanabilirsiniz. Buna ek olarak, sentetik fırçaların resim yüzeyine ucunu bastırarak yaptığınız uygulamadan sonra fırça ucunun tekrar eski düzgün haline dönmesi doğal kıllardan yapılan fırçalara göre daha kolaydır. Profesyonel ressamlar genelde hem doğal hem de sentetik kılları kullanırlar.
Uç Yapısına Göre Fırça Çeşitleri Nelerdir?
Resim sanatının geniş kapsamlı doğası düşünüldüğünde değişik çalışma ve tekniklere uygun uç şekillerine sahip fırçalara olan ihtiyaç elzemdir. Düz, kedi dili, yandan kesik ve yuvarlak şekildeki uçlar en çok başvurulan çeşitlerdir. Düz fırçaların uçları düzdür ve kalın, tutarlı vuruşlar veya ince çizgiler oluşturmak için kullanılabilir. Düz fırçalar, düz geometrik şekilleri (örneğin yollar, çitler, binalar vb.) oluşturmak için harikadır. Kedi dili fırçalar çok yönlülüğü nedeniyle oldukça sık tercih edilir. Yuvarlak ve düz bir fırça arasında bir yerdedirler. Eğimli uç yapısı, yumuşak fırçalama ve kolay karıştırma işlemlerini sağlar. Yuvarlak fırçaların ise geniş bir göbeği ve uzun, sivri bir ucu vardır. Son derece çok yönlüdürler ve uzun, cesur vuruşlar ile detay çalışmaları için kullanılabilirler. Samur kılından yapılan yuvarlak bir fırça çok sivri bir uca sahiptir ve hassas fırça işleri için kullanılabilir.
Yelpaze fırçalar (fan fırçalar) daha özel bir fırça türüdür. Yaprakları, ağaçları boyamak veya çimlere ve kayalara doku eklemek gibi bir dizi özel kullanıma sahiptirler. Ancak yelpaze fırça bu özel durumlarla sınırlı değildir. Dağınık ve geniş bir fırçaya ihtiyacınız olduğunda da bu fırçadan yararlanabilir ve geniş alanları boyayabilirsiniz. Yan kesik fırçalar, ucun bir tarafı diğerinden daha uzun olacak şekilde hafif bir açıyla kesilmiş kıllara sahiptir. Bu tür fırçaların ucunun sivri tarafıyla düz çizgiler çekilebileceği gibi açısını oynatarak üç boyutlu bir görünüm sağlayan desenler elde etmek de mümkündür. Bu fırçaların dışında daha da büyük alanları boyayabilmek için düz ve geniş uçlu yüzey fırçaları da piyasada bulunmaktadır.
Bütün sanatsal fırçalar için söylenmesi gereken ortak bir özellik ise çalışmadan sonra fırçaların uygun bir şekilde temizlenmesinin fırça ömrünü uzatmasıdır. Boyalı bir şekilde bırakılan fırçaların kıl yapısı normal formunu daha kolay yitirir. Akrilik ve suluboya fırçaları için ılık bir suya batırarak fırçayı yıkamak ve sonrasında yumuşak bir bezle fırçayı kurulamak yeterli olacaktır. Yağlı boyada ise terebentin gibi bir çözücü içerisine fırça ucunu batırarak boya kalıntılarını temizlemek sonrasında ise fırçayı durulayıp ucunu kurulamak daha uygundur. Sanat deneyiminizi daha keyifli hale getirmek, gereğinden fazla para harcamamak ve ihtiyacınıza uygun fırçaları seçerek projelerinizi kolaylaştırmak tüm bu fırça özelliklerini bilmeyi gerektirir. Sanatsal fırça çeşitlerini uygun fiyat ve kalite seçenekleri http://www.mandalartfabric.com da bulabilirsiniz.
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.