Mandala Sanatı, Sanatçılar, Eğitim, Zentangle, Desen Uygulama, Sanat, Rastlantısal Çizim

Ocak’da ne yapalım

Müzik, kültürlerarası etkileşimin en belirgin öğeleri arasındadır. Ülkelerin müzik kültürlerini, konumlandıkları coğrafya ya da hayat buldukları tarihsel ve toplumsal yapı kadar komşu ülkelerle kurdukları ilişkiler de şekillendirir. Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının kesiştiği bir coğrafyada yer alan Türkiye’nin, sosyal, kültürel ya da siyasal nedenlerle farklı ülkelerle kurduğu ilişkiler, tarih boyunca Türk müzik kültürüne etki etmiştir. Türkiye’nin müzik mirasında; Anadolu, Asya ve Akdeniz kültürlerinin yanı sıra Türk ve İslâm kimliklerinin, ayrıca Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde Avrupa ile kurulan ilişkilerin de önemli payı vardır. Bu etkileşimin izleri, Türkiye’ye komşu olan ülkelerin müzik kültürlerinde de görülüyor. Asya, Akdeniz ve Avrupa kültürleri de Türk müziğinden etkilenmiş, bu farklı ses dünyasından ilham alarak yeni çalgılar ve eserler üretmiştir. “Bizdeki Dünya, Dünyadaki Biz” Sergisi, söz konusu kültürlerarası etkileşim örneklerini Klasik Batı müziği üzerinden kesitlerle paylaşıyor.

1.Kat

Toplumsal hafızanın önemli bir figürü olan sanatçı, eserleriyle bu kültürü hem temsil eder hem de şekillendirir. Sanatçılar ve onların üretimleri, bir zaman kapsülü işlevi görmenin yanı sıra gelecek nesiller için de önemli referans noktaları oluşturur. “Ustalara Saygı” köşesinde, Türkiye’de uzun bir geçmişi olan Klasik Türk Müziği, Türk Halk Müziği ve Klasik Batı Müziği gelenekleri içerisinde üreterek dünyaya açılmış veya bu müzik türlerinin kurumsallaşmasında önemli bir rol oynamış sanatçılara yer veriliyor. Ülkemiz geçmişten günümüze sayısız usta sanatçının yurdu olmuştur. Sergi mekânımızın kısıtlı alanında bu sanatçıların hepsine bir defada yer verebilmemiz ne yazık ki imkânsız. Belli aralıklarla, farklı usta sanatçılarımıza saygımızı göstermeyi dilediğimiz bu alanda, sanatçıların yaşamları, arşiv görüntüleri, eser kayıtları ve kişisel eşyalarını sunarak onların dünyasına kısa bir bakış sunuyoruz. “Ustalara Saygı” köşesinde, değerli sanatçılarımız Ahmed Adnan Saygun, Alâeddin Yavaşca, Âşık Veysel, Leyla Gencer, Münir Nureddin Selçuk ve Şerif Muhiddin Targan‘a ait özel eşyalar sergileniyor.

1.Kat

Türk müzik kültürü, tarih boyunca geniş bir coğrafi alana yayılmış olan Türklerin farklı kültürlerle etkileşimleri sonucunda pek çok koldan beslenmiştir. Türklerin kullandığı, ilk izleri Orta Asya’da görülen çalgılar, tarihsel süreç boyunca bu etkileşimlerle malzeme ve biçim gibi yapısal değişimlere uğramıştır. Türk topluluklarının kullandıkları çalgıların gelişiminde yerleşik yaşama geçtikleri Anadolu ve Trakya toprakları da önemli bir rol oynamıştır. Yüzyıllar boyunca farklı medeniyetlerin müzik kültürlerinin kaynaştığı bu topraklar, Türk çalgılarının gelişimine katkı sağlamıştır. Uygurların dutarı, Özbeklerin nayı, Kırgızların kumuzu, Kazakların dombrası, Azerilerin Âşık sazı, Anadolu’nun bağlaması; Orta Asya’daki kopuzdan Balkanlardaki kobzaya değin çalgılar, hep bir kökün uzantıları ve kültürlerin ortak tınıları olarak karşımıza çıkıyor.

Birinci katta yer alan “Türk Çalgıları” sergisi bu çalgılarla birlikte Türk halk ve makam müziği geleneği içerisinde doğmuş olan çalgıları paylaşıyor.

Atatürk Kültür Merkezi

Kökler  “Hoyrat” (İDTMAUT) Tasavvuf, İrfan Ve Meydan Meşkleri Bölümü 

Halk Müziği İrfâni Eserler Konseri

Konser Yönetmeni: Selçuk Murat Kızılateş

Hamdiye Erol Efeoğlu

Feridun Yüzgen

Ali Cihan Uluğ

Mehmet Evren Hacıoğlu

MAÇIN ADAMI – TİYATRO

06.01.2022 Perşembe / 20:00
07.01.2022 Cuma / 20:00
08.01.2022 Cumartesi / 20:00

Basit bir hayat süren ve basit bir adam olan Michael, babasının ani ölümünden sonra kendini cevaplarını bilmediği sorularla karşı karşıya bulur. Erkeklik, vatan sevgisi, göçmenlik, aile gibi kavramları baba & oğul ilişkisi üzerinden inceleyen oyun, seyirciyi bu soruların cevaplarını Michael ile beraber aramaya davet ediyor.

GARİBALDİ SALON

Asmalı Mescit Perukar Çıkmazı No: 2
Beyoğlu / İstanbul


 

Kumbara

Sinema

AKM Yeşilçam Sineması

94 Dakika

31 ARALIK 2021 CUMA  14:00/16:00/18:00

01 OCAK 2022 CTESİ    14:00/16:00/18:00

02 OCAK 2022 PAZAR    14:00/16:00/18:00

03 OCAK 2022 PAZARTESİ    14:00/16:00/18:00

04 OCAK 2022 SALI    14:00/16:00/18:00

05 OCAK 2022 ÇARŞAMBA    14:00/16:00/18:00

06 OCAK 2022 PERŞEMBE    14:00/16:00/18:00

Yönetmen: Ferit Karol
Yapım yılı: 2020
Süre: 94 Dakika

Orhan 38 yaşında bir aile babasıdır. Bir yandan ev kazası yüzünden komaya girmiş annesiyle ilgilenirken, bir yandan da kefil olduğu arkadaşı ortadan kaybolduğu için üzerine kalan borcu kapatmakla uğraşır. Bu süreçte ailesiyle de arası açılır ve giderek baba rolünü kaybeder. Taksi şoförlüğü gibi ek işler yaparak başka bir adam haline gelir. Ferit Karol “Beklentilerimiz, korkularımız, kendimizi var etme çabamız bizi en yakınımızdaki insana ne kadar yabancılaştırabilir?” diye soruyor ve ekliyor: “Bu soru filmi yapma motivasyonunun temeliydi.”

Oyuncular
Murat Kılıç
Gülçin Kültür Şahin

Bilet Fiyatı
Tam: 20 TL
Öğrenci: 15 TL

ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ

Mail: bilgi@akmistanbul.gov.tr

Adres: Gümüşsuyu Mahallesi Mete Caddesi No: 2 Beyoğlu/İstanbul

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.