Sadece İstanbul’un değil, Türkiye’nin de kültür ve sanat belleğinde iz bırakan İstanbul AKM, önceki mimarisine selam gönderen yeni yüzüyle 29 Ekim 2021 tarihinde, büyük bir heyecanla kapılarını sanatseverlere açtı.
Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı İstanbul’daki sanat birimlerinin, yerleşik kurum olarak yer alacağı İstanbul AKM, gelişmiş bir teknolojik donanımla tasarlanmış 2040 kişilik Opera Salonu, 802 kişilik Tiyatro Salonu, 410 metrekarelik AKM Galeri ve AKM Çok Amaçlı Salon ile yıl boyunca sanatseverleri ağırlayacak.
İstanbul AKM, yerleşik kurumların etkinliklerinin yanı sıra ortak ve dış yapımlara da kapılarını açıyor. Kusursuz akustik özelliklere sahip salonları ve yeni etkinlik alanları, yurt içi ve yurt dışından bu sahnenin bir parçası olmak isteyen değerli sanatçı ve toplulukları misafir edecek.
Bu sayımızda AKM etkinliklerinin bir kaçından bahsetmek istedik.
Cosi Fan Tutte
Opera
Wolfgang Amadeus Mozart’ın 1789 yılında bestelediği hicivli, komik opera Cosi Fan Tutte… Türkçeye “Bütün Kadınlar böyledir” olarak çevrilebilir. Mozart’ın ünlü operaları , “Figaro’nun Düğünü” ve “Don Giovanni” operalarının da libretto yazarı olan Lorenzo Da Ponte, “Cosi Fan Tutte” Operasının librettosunu da yazmıştır. Mozart, operayı Fransız Devrimi zamanlarında yazmıştır ve ilk kez bestecinin ölümünden 1 yıl önce, 1790‘da Viyana’da sahnelenmiştir. Ancak eser esas olarak, 20. yy’da opera repertuvarlarında sıklıkla yer almaya başlayarak , “Figaro’nun Düğünü” ve “Don Giovanni” operalarının yanındaki yerini almıştır. Operada “Sadakat” kavramı ana temayı oluştururken, kadınların bağlılığını sınamak isteyen erkeklerin nasıl gülünç duruma düştükleri işlenmektedir. Eserde , komedi ve dramanın ustaca ayarlanmış dengesi görülebilmektedir. İtalyanca seslendirilecek olan Cosi Fan Tutte operası, 18.yy sonlarında Napoli’de geçer… İki asker, Ferrando ve Guglielmo nişanlılarının (Dorabella ve Fiordiligi) sonsuza kadar sadık kalacağını iddia etmektedir. Don Alfonso tartışmaya katılır ve bu iki kadının (tüm kadınlar gibi) kararsız olduğunu bir gün içinde kanıtlayabileceğini iddia ederek Ferrando ve Guglielmo ile bahse girer… Eserin sahne kurgusu Suat Arıkan tarafından gerçekleştiriliyor. Orkestra Şefi Murat Cem Orhan yönetimindeki İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası, küresel salgın şartları gereği sahnede yer alacak. Eserin 4,5 dakikalık üvertür bölümünde ise Ayşem Sunal Savaşkurt’un koreografisi ile hikaye, eğlenceli bir bale ile anlatılıyor. Sahne ve kostüm düzenleme Olcay Engin Kaymaz’a, ışık tasarımı ise Taner Aydın’a ait.
Repliklerden Sahneye
Sergi
Devlet Tiyatroları Kadın Kostüm Tasarımcıları Sergisi
AKM Tiyatro Salonu / FuayePaylaşÜCRETSİZ
Tiyatro eserlerine hayat veren senaryoları seyirciler gözünde başka türlü anlamlandıran kostümlere ait bir sergi. Devlet Tiyatroları bünyesinde yerli ve yabancı oyunlarda kullanılmış, başyapıt kahramanlarına ait kostümler tiyatro salonu fuayesinde sanatseverlerle buluşuyor.
Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü
Hakan Dündar, Küratör
Profesyonel
Tiyatro
AKM Tiyatro Salonu
Yazan Duşan Kovaçeviç
Çeviren Başar Sabuncu / Bilge Emin
Rejisör Işıl Kasapoğlu
Dünyaca ünlü Sırp yazar Duşan Kovaçevic’in “Profesyonel” isimli karakomedisinde, Yugoslavya’daki büyük dönüşümden önceki ve sonraki toplumsal-politik ortam, bir entelektüelin yaşamöyküsü içinde ironik bir üslupla anlatılıyor. 40 yaşlarında bir edebiyat adamı, bir sekreter ve bir gizli polisin süprizlerle dolu soluk soluğa izlenecek hikayesi.
OYUNCULAR
Luka Laban: Bülent Emin Yarar
Teodor Teya Kray: Yetkin Dikinciler
Marta: Gülen Çehreli
Kaçık: Cenap Oğuz